Zwemvijver, hybride bad of biopool? Wat past het beste bij jou?
Bijgewerkt op: 10 aug. 2021
Op vandaag zijn er vele mogelijkheden om te zwemmen in de tuin. Een trend die de laatste jaren flink in opmars is in het segment zijn de biozwembaden. Alle types hebben voor- en nadelen. Je persoonlijke voorkeur, ruimte, budget,... geven de doorslag bij de uiteindelijke keuze. De verschillen op een rijtje:
Natuurlijke zwemvijver
Hou je van het gevoel dat je in de open natuur zit, dan is een natuurlijke zwemvijver iets voor jou. Hier kan je architecturaal heel vrij kiezen in vormen, hellingen, enz. waardoor de waterbeleving vaak groter is en de toegankelijk wordt gewaarborgd. Het is ongetwijfeld de meest ecologische keuze.
Deze vijver heeft een filterzone met lavasgesteente en planten die zorgt voor de zuivering. Die filterzone neemt ongeveer een kwart van de totale oppervlakte in. Rekening houdend met de wind en oriëntatie kan de filter geïmplementeerd worden tov het zwemgedeelte, laten overlopen enz... Aanvullend kan een UV filter tegen zweefalgen geplaatst worden wat geen overbodige luxe is met de zomers die steeds warmer worden.
Veelal wordt gekozen voor een zwarte folie in PVC of EPDM om het opwarmen sneller te laten verlopen.
Een vijver in evenwicht zorgt voor helder water. Wel verkrijg je een biofilm (groene gladde aanslag) op de wanden en bodem. Deze aanslag is onvermijdelijk. Een zwemvijverrobot wordt aangeraden om uw vijver te onderhouden.
Zwemmen tussen de vissen kan ook, bij voorkeur goudwindes. Die vertoeven graag aan het wateroppervlak en voeden zicht met muggen, vliegjes en larven.
Hybride zwemvijver of bad
Kan je niet kiezen tussen de looks van een zwemvijver of een zwembad? Hou je er niet van om tussen het "leven" te zwemmen? Wil je absoluut geen aanslag op de folie? Hier komen de 2 werelden samen. Je hebt het natuurlijke van een plantenfilter en het heldere van een zwembad.
Hier wordt gewerkt met Hydrolyse of beter gezegd het "splitsen van water" dat zorgt voor een desinfecterend effect en heerlijk "zacht" water om in te zwemmen. Er wordt géén chloor of zout toegevoegd zoals bij een klassiek zwembad.
Daarnaast heeft een hybride vijver een plantengedeelte, die zorgt voor de filtering.
In het voor- en najaar kun je het verwarmen waardoor het zwemseizoen verlengd wordt. In de winter blijf je een mooie waterpartij hebben. De lavafilter blijft hier zijn werk doen.
Biopool of natuurzwembad
Is zwemmen in verwarmd kraakhelder water voor jou topprioriteit dan zal dit waarschijnlijk jouw keuze worden. Een biopool neigt qua looks eerder naar een traditioneel zwembad. Het oogt minder natuurlijk maar wel luxueus. Het filtersysteem is het hele jaar door actief en er komt geen chloor aan te pas. Die filtering wordt niet door planten gedaan maar door nano-filtratie en hydrolyse. Het water is steeds kraakhelder.
Een biobad wordt in het zwemseizoen vaak verwarmd tot 30°C. Afdekken wordt hier toch wel gepromoot, waardoor het minder natuurlijk oogt.