Bouwvergunning nodig?

De aanleg van een niet–overdekte constructie (siervijver, terras, zwembad,…) kan vrijgesteld zijn van vergunning tot maximaal 80 vierkante meter per goed in zijtuin en achtertuin. Reeds bestaande niet-overdekte constructies in zijtuin en achtertuin zoals opritten, tuinpaden, terrassen, siervijvers, zwembaden of zonnepanelen moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte. 

De vrijstelling kan enkel gelden voor constructies die: 

  • geen bouwvolume hebben 

  • niet hoger dan 1,5 meter boven het maaiveld komen

  • 1 meter van de perceelsgrens verwijderd blijven 

  • minder dan 30 meter van de woning verwijderd zijn

  • niet in een kwetsbaar gebied liggen

Een voorbeeld: De familie Wastyn droomt al jaren van een zwembad in de tuin. Momenteel hebben ze al een kleine siervijver van 15m² en een terras van 20 m². Hun plannen hebben betrekking op het aanleggen van een zwembad van 45m². Vermits 15 + 20 + 45 gelijk is aan 80 kunnen ze het zwembad aanleggen zonder vergunning.


Voldoen jouw zwembadplannen aan deze voorwaarden, dan heeft u in principe geen bouwvergunning nodig.


Conclusie: In Vlaanderen heb je meestal geen vergunning voor de aanleg van jouw zwembad. In geval van twijfel: win informatie in bij de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening.


Meer informatie over de aanvraagformulieren vind je terug op deze website: https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/oprit-vijver-zwembad


Opgelet: in sommige gemeenten geldt wel een meldingsplicht wanneer de bouwvergunning niet noodzakelijk is. Vraag dit zeker na bij de gemeentelijke diensten.

116 keer bekeken0 reacties