Jouw zwemvijver of zwembad in wintermodus. Enkele tips:

Zwemvijver

  1. Snoei de vijverplanten in het najaar (november) en ruim op. Haal de bladeren uit de vijver met een schepnet of vijverstofzuiger/robot en maak uw vijver schoon.

  2. Indien jouw vijver niet in evenwicht is (lees: moeite hebt om je vijver algenvrij te houden) meet dan de waterwaarden en stel de GH en KH waardes bij. Doordat regenwater in uw vijver valt zullen deze waarden vaak lager zijn dan gewenst. Deze waarden heeft u nodig om zuurstofplanten goed de winter door te laten komen en ervoor te zorgen dat ze in het voorjaar direct ‘aanslaan’ en daardoor direct bijdragen aan het leveren van zuurstof in uw vijver.

  3. Laat uw vijver circulatiepomp continue werken. Stromend water zal immers minder snel vervriezen dan stilstaand water. Bovendien is het onder de grond meestal +/- 9°C *.

  4. Omdat de watertemperatuur in de winterperiode lager is dan 10 graden °C zullen zweefalgen over het algemeen ook niet meer groeien of kans krijgen zich te ontwikkelen. Een UV lamp installatie – intern of extern – kunt u dus in de winter uitschakelen. Hij heeft immers bij deze lage temperaturen geen enkel nut meer.

  5. Zitten er vissen in? Houd je vijver open. Helemaal ijsvrij houden hoeft niet. Open houden wel dus, maar dat bijvoorbeeld door een krachtige luchtpomp met luchtsteen. Andere middelen zijn piepschuim of een grote plastic waterfles voor de helft gevuld met zand.


Zwembad

  1. Laat uw zwembad circulatiepomp continue werken. Stromend water zal immers minder snel vervriezen dan stilstaand water. Bovendien is het onder de grond meestal +/- 9°C *.

  2. Zorg dus voor een vorstvrije technische ruimte. Dit kan door de technische ruimte te isoleren. Als de zwembadtechnieken in de kelder staan of in de garage, dus in de woning is het risico minimaal. Staan de technieken in het poolhouse of het tuinhuis is het risico natuurlijk groter. Heeft u technieken buiten geïnstalleerd zoals een rolluik of een zomerzeil, warmtepomp, skimmers enz. Zorg ervoor dat u ze niet meer gebruikt tijdens het vriezen.

  3. De warmtepomp dient afkoppeld en leeg gemaakt te worden. Dit doe je door de By-PASS in de technische ruimte te sluiten. Dit zorgt er voor dat het water niet meer naar de warmtepomp stroomt. Vergeet daarna niet de koppelingen aan de warmtepomp los te maken en het water uit de leidingen te laten stromen. Blijft hier water in staan kan de leiding kapot vriezen. Ook in de warmtepomp kan water blijven staan. Dit kan u uit de pomp verwijderen door ze zachtjes te "kantelen" tot al het water uit de pomp is verdwenen.


84 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Bouwvergunning nodig?

De aanleg van een niet–overdekte constructie (siervijver, terras, zwembad,…) kan vrijgesteld zijn van vergunning tot maximaal 80 vierkante meter per goed in zijtuin en achtertuin. Reeds bestaande niet